ТРИВИМІРНА ТЕПЛОФІЗИЧНА МОДЕЛЬ АЕРОДИНАМІКИ ПОВІТРЯ ТА ТЕПЛООБМІНУ В СИСТЕМІ ДОВКІЛЛЯ – ДВОКАМЕРНИЙ СКЛОПАКЕТ – ПРИМІЩЕННЯ БУДІВЛІ

Автор(и)

  • Б. І. Басок Інститут технічної теплофізики НАН України, Україна
  • Л. М. Кужель Інститут технічної теплофізики НАН України, Україна
  • Б. В. Давиденко Інститут технічної теплофізики НАН України, Україна
  • В. Г. Новіков Інститут технічної теплофізики НАН України, Україна

Анотація

Останніми роками все більше уваги приділяється питанню енергозбереження в житлово-комунальному господарстві, в зв’язку з тим що технічний стан більшості існуючих будівель та інженерних систем не забезпечує необхідний рівень енергетичних характеристик будівель. У [1] велика увага приділена житловим та громадським будівлям, так як вони мають найбільший потенціал підвищення енергоефективності.

Відомо, що близько 40%  тепловтрат будівлі припадає на віконні конструкції, що є наслідком їх низької теплозахисної здатності. Для визначення характеру впливу профілю віконної рами та пристінкової області примикання вікна на теплопередачу через склопакети, було виконано чисельне (CFD) моделювання радіаційно-конвекційного переносу теплоти через двокамерний склопакет, що встановлений в трикамерний профіль рами. Були також проведені експериментальні дослідження теплопереносу через подібні віконної конструкції в зимовий та в літній період року.

Моделювання було виконано за допомогою CFD пакету. Розрахунок

Біографії авторів

Б. І. Басок, Інститут технічної теплофізики НАН України

чл.кор. НАН України, д-р техн. наук, проф.,

Б. В. Давиденко, Інститут технічної теплофізики НАН України

д-р техн. головн. наук. співроб.,

В. Г. Новіков, Інститут технічної теплофізики НАН України

канд. техн. наук, старш. наук. співроб.,

Посилання

Національний план дій з енергоефективності на період до 2020 року: постанова Каб. Міністрів України від 11.09.2015 р. № 1228-р. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1228-2015-p

Басок Б. І., Давиденко Б. В., Кужель Л. М., Гончарук С. М., Бєляєва Т. Г. Експериментальні дослідження теплопередачі через енергоефективні склопакети з низькоемісійним м’ягким покриттям. Пром. Теплотехніка. 2017, Т. 39. №1. С.41–48.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-06-11

Номер

Розділ

«Інноваційні методи та технології підвищення енергоефективності»