ВПЛИВ ЧАСТОТНО-КЕРОВАНИХ АСИНХРОННИХ ЕЛЕКТРОПРИВОДІВ НА СПОТВОРЕННЯ ФОРМИ МЕРЕЖЕВОГО СТРУМУ ТА НАПРУГИ

Автор(и)

  • І. В. Халаміренко Одеський національний політехнічний університет, Україна, Україна
  • В. І. Коротков Одеський національний політехнічний університет, Україна, Україна

Анотація

За об'єкт розрахунку приймався вплив частотно-керованих асинхронних електроприводів на спотворення форми мережевого струму та напруги в залежності від їхнього навантаження та використання вхідних мережних дроселів.

За виконання розрахунків щодо конкретного типу перетворювача частоти, до виходу якого підключено різну кількість (від 1 до 4) двигунів, що визначають зміну навантаження перетворювача. Частотний привод живиться від трансформатора з використанням мережного дроселя.

З використанням програми фірми VACON − Harmonics Simulation [1] були розраховані залежності параметрів спотворення синусоїдальності струму THDi та напруги THDu (Total Harmonic Distortion) мережі в залежності від конкретного типу перетворювача частоти, кількості двигунів, підключених до перетворювача частоти, які визначають зміну навантаження перетворювача, і напруги короткого замикання Uк трансформатора. Розрахунки виконані як за безпосереднього підключення перетворювача частоти до шин 0,4 кВ, так і з використанням мережного дроселя на вході перетворювача. Були розраховані параметри THDi та THDu для різних гармонік (5, 7 і 11) в мережі. За результатами розрахунків побудовані графіки залежностей THDi  та THDu.

Біографії авторів

І. В. Халаміренко, Одеський національний політехнічний університет, Україна

канд. техн. наук, доц.,

В. І. Коротков, Одеський національний політехнічний університет, Україна

магістр

Посилання

Комп’ютерна програма Vacon Harmonics Simulation, v3.3

References

Computer program Vacon Harmonics Simulation, v3.3

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-04-20

Номер

Розділ

«Інноваційні методи та технології підвищення енергоефективності»