ОТРИМАННЯ ТЕПЛОАКУМУЛЮЮЧИХ СУСПЕНЗІЙ, ЩО ЗМІНЮЮТЬ СВІЙ АГРЕГАТНИЙ СТАН

Автор(и)

  • А. В. Йовченко Черкаський державний технологічний університет, Україна, Україна
  • С. А. Беспалько Черкаський державний технологічний університет, Україна, Україна
  • М. П. Рога Черкаський державний технологічний університет, Україна, Україна
  • С. П. Поляков Черкаський державний технологічний університет, Україна, Україна

Анотація

В даний час у зв’язку зі збільшенням вартості теплопостачання все більше і більше уваги приділяється розвитку систем акумулювання теплової енергії відновлювальних джерел. Одними з перспективних теплоакумулюючих матеріалів які можуть бути використані в системах опалення, вентиляції та кондиціонування повітря (ОВКП) є так звані фазозмінні суспензії (ФЗС), тобто суспензії що здатні змінювати свій агрегатний стан в області робочих температур. Зазвичай це суспензії типу вода-парафін і вони мають наступні переваги перед іншими теплоакумулюючими матеріалами: покращені теплоакумулюючі властивості за рахунок використання теплоти плавлення парафіну та високої теплоємності води; невеликі розміри теплоакумулюючого резервуару для зберігання суспензій у порівнянні з акумулюванням теплоти в резервуарі з водою; невеликі теплові втрати внаслідок ізотермічності процесу акумулювання; можливість транспортувати суспензію насосом; можливість заміни, в деяких випадках, традиційних теплоносіїв на суспензії, що здатна зазнавати фазовий перехід.

Однак на даний час технологія отримання та застосування ФЗС в системах акумулювання теплоти знаходяться на етапах розробки [1].

Біографії авторів

А. В. Йовченко, Черкаський державний технологічний університет, Україна

асист.,

С. А. Беспалько, Черкаський державний технологічний університет, Україна

канд. техн. наук, доц.,

М. П. Рога, Черкаський державний технологічний університет, Україна

асист.,

С. П. Поляков, Черкаський державний технологічний університет, Україна

д -р техн. наук проф.,

Посилання

J. Shao, J. Darkwa, G.Kokogiannakis, Review of Phase change emulsions (PCMEs) and their applications in HVAC systems, Energy and Buildings (2015), http://dx.doi.org/10.1016/j.enbuild.2015.03.003.

Xiyao Zhang, Jian-yong Wu, Jianlei Niu, PCM-in-water emulsion for solar thermal applications: The effects of emulsifiers and emulsification conditions on thermal performance, stability and rheology characteristics /Solar Energy Materials & Solar Cells 147 (2016) 211–224.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-04-20

Номер

Розділ

«Інноваційні методи та технології підвищення енергоефективності»